Skip to main content

Oorzaken en gevolgen van worminfecties

Wormen zijn inwendige parasieten. Ze worden onderverdeeld in twee grote groepen: de rondwormen en de platwormen. De belangrijkste rondwormen bij koeien zijn de maagdarmwormen en de longwormen. Leverbot (Fasciola hepatica) is de belangrijkste platworm bij herkauwers.

Jongvee maar ook volwassen runderen lopen het risico om tijdens het weideseizoen besmet te worden met parasieten. 

Symptomen bij rundvee

Gevolgen van een worminfectie
Koeien grazen in de wei

Leverbot bij herkauwers

Leverbot leeft in de galgangen van schapen en koeien en produceert 7000 eieren per dag. De eieren belanden via de mest op de weide waar ze binnen de 24 uur in het lichaam van de weideslak  (Galba truncatula) moeten binnendringen om te overleven. 

De poelslak of weide slak komt voornamelijk voor langs beken en sloten. In het lichaam van de slak ontwikkelt de larve zich verder. Wanneer ze het lichaam van de slak verlaat, hecht de larve zich vast aan een grasspriet. 

De larve kapselt zich in en wordt een besmettelijke cyste. De koe neemt de cyste op bij het grazen. In het maagdarmkanaal ontwikkelt de cyste zich tot een leverbotje. Het botje verplaatst zich door de lever en nestelt zich als volwassen leverbot in de galgangen.

Longwormen bij rundvee

Ook bij de longworm neemt de koe de larve bij het grazen op. De larve migreert van de darm via het bloed naar de longen. In de luchtpijptakken groeit de larve uit tot een volwassen worm. Ook de volwassen longworm worm legt tot 10.000 eieren per dag. 

Wanneer de larven uitkomen, zorgen ze voor irritatie. De koe hoest en slikt de larve in. Via de mest komen de larven op de weide terecht. Op de weide ontwikkelt de larve zich verder tot een infectieuze larve. 

Koeien grazen in de wei

Maagdarmwormen bij koeien

Runderen nemen infectieuze larven op tijdens het grazen. In het lichaam van de koe ontwikkelt de larve zich verder tot volwassen worm.  Een volwassen worm legt tot 10.000 eitjes per dag.  De eitjes komen via de mest op de weide terecht. Uit deze eitjes ontwikkelen zich in 3 weken tijd opnieuw infectieuze larven. 

BE-CAT-0116-2024-01-2025