Wat is Mannheimia haemolytica ook alweer?
Mannheimia haemolytica is een gram-negatieve bacterie die vaak ook bij gezonde runderen voorkomt. Onder invloed van stress of een verzwakt immuunsysteem neemt de kans toe dat deze bacterie zich snel naar de longen verspreidt. De bacterie maakt gebruik van verschillende virulentiefactoren (ziekteverwekkende factoren), waarvan leukotoxine de bekendste is. Dit doodt de witte bloedcellen, wat zorgt voor een ernstige ontstekingsreactie wat dan weer leidt tot longontsteking, ophoping van vocht, fibrine en dode cellen wat resulteert in forse longschade met en ademhalingsproblemen.
Snel ingrijpen is goed, voorkomen is beter.
Aangezien de ziekte snel kan verlopen is snel handelen belangrijk. Antibiotica en ontstekingsremmers vormen de basis van de behandeling. Preventie is minstens zo essentieel. Vaccinatie van de kalveren is sowieso aangewezen. Op bedrijven met een voorgeschiedenis van luchtwegaandoeningen zou men best eveneens de volwassen dieren vaccineren. Door ook oudere runderen of stalgenoten te vaccineren tegen pathogenen zoals BRSV, PI3 en Mannheimia haemolytica, bouw je een beschermende “cocon” rond het kalf. De infectiedruk daalt, en de kans op uitbraken vermindert sterk.
Voordelen van cocooning:
• Vermindert ziekte en antibioticagebruik
• Ondersteunt ventilatie, hygiëne en stressreductie
• Versterkt de effectiviteit van kalvervaccinatie
Goed management is van groot belang – denk aan het beperken van stressmomenten, zorgen voor voldoende ventilatie en een uitgebalanceerd voederregime – om het risico op infecties te minimaliseren.
-
- Rapport annuel ARSIA: https://www.arsia.be/rapport-dactivites/
-
2. Mannheimia haemolytica: characterization of isolates associated with fatal bronchopneumonia of cattle. University of Nebraska
-
BE-CAT-0085-2025-07/2025