Skip to main content

Volledig afhankelijk van de biest

In tegenstelling tot bij de mens wordt een kalf geboren zonder weerstand. Hierdoor zijn kalveren zeer kwetsbaar voor infecties. Het is dan ook erg belangrijk dat kalveren meteen na de geboorte voldoende antistoffen meekrijgen met de biest. 

3 Checks

om het colostrummangement op regelmatige tijdstippen te controleren.

Check 1: Nemen de kalveren voldoende antistoffen op?

Om na de biesttoediening te beoordelen of een kalf voldoende antistoffen (IgG’s) heeft opgenomen, meet jouw dierenarts  2 à 3 maal per jaar van minstens vijf kalveren van jonger dan 7 dagen oud de hoeveelheid IgG’s in het serum. Streef naar minstens 40% van de kalveren met > 25 g IgG / l. Maximum 10% van de kalveren mag < 10 g IgG /l hebben. 

Dr. Jo Maris, dierenarts bij Boehringer Ingelheim legt het je uit in 150 seconden.

Dierenarts Jo Maris - Boehringer Ingelheim
Jo met Brix

Check 2: Meet de kwaliteit van de biest met een refractometer.

Biest van goede kwaliteit meet minstens 22% BRIX (bevat meer dan 50g IgG’s).

kalf en colostrum

Check 3: Gebeurt de toediening volgens de 6V’s?

  • 1. Vers: Melk de koe kort na het kalven, de kwaliteit van het colostrum vermindert met de tijd.
  •  
  • 2. Vlug: Geef de biest meteen na de geboorte (binnen de 12 uur) omdat de efficiëntie waarmee de IgG’s worden geabsorbeerd door de darm gradueel vermindert in de tijd.
  •  
  • 3. Veel: Geef miniumum 200g IgG (4 L biest met 50g IgG’s per liter). Hoe meer IgG’s hoe beter.
  •  
  • 4. Vaak: Verdeel de 4 liter colostrum over verschillende porties.
  •  
  • 5. Verrijkt: Vaccineer de droogstaande koeien tegen kalverdiarree. Zo bevat de biest meer specifieke antistoffen tegen E. coli, rotavirus en coronavirus waardoor de gevoelige periode tegenover deze pathogenen verkleint.
  •  
  • 6. Verdomd hygiënisch: Zorg voor een schone en droge uier. Reinig grondig de spenen. Ontsmet de slokdarmsonde, kunstspenen en ander materiaal waarmee de biest in contact komt.

Opzoek naar meer informatie?

Pasteuriseren - doe je zo!

Overweeg om het colostrum te pasteuriseren als er op het bedrijf infectieziekten aanwezig zijn. Het colostrum wordt gedurende 60 minuten verwarmd tot maximaal 60°C in een gekalibreerd systeem. Bij hogere temperaturen kunnen antistoffen worden afgebroken en bij minder dan 60 minuten kan het zijn dat er te weinig kiemen zijn afgedood.

Hoe en wanneer moet u biest pasteuriseren? Professor Bart Pardon van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, legt het u uit in 3 minuten.

Professor Bart Pardon

Verlengde biestgift

In deze 1 minuut durende video legt professor Bart Pardon u uit hoe we kalveren beter kunnen beschermen tegen het rotavirus en het coronavirus door verlengde biestgift.

Professor Bart Pardon
Factsheet hoe bewaar ik colostrum

Colostrum bewaren en ontdooien - doe je zo!

Door biest te bewaren zorgen we ervoor dat biest van goede kwaliteit beschikbaar is in tijden van schaarste. Ontdek welke stappen je moet zetten om biest op een correcte manier te bewaren of te ontdooien. 


 

  • BE-CAT-0104-2024-11-2024