Volledig afhankelijk van de biest
In tegenstelling tot bij de mens wordt een kalf geboren zonder weerstand. Hierdoor zijn kalveren zeer kwetsbaar voor infecties. Het is dan ook erg belangrijk dat kalveren meteen na de geboorte voldoende antistoffen meekrijgen met de biest.
3 Checks
om het colostrummangement op regelmatige tijdstippen te controleren.
Check 1: Nemen de kalveren voldoende antistoffen op?
Om na de biesttoediening te beoordelen of een kalf voldoende antistoffen (IgG’s) heeft opgenomen, meet jouw dierenarts 2 à 3 maal per jaar van minstens vijf kalveren van jonger dan 7 dagen oud de hoeveelheid IgG’s in het serum. Streef naar minstens 40% van de kalveren met > 25 g IgG / l. Maximum 10% van de kalveren mag < 10 g IgG /l hebben.
Dr. Jo Maris, dierenarts bij Boehringer Ingelheim legt het je uit in 150 seconden.
Opzoek naar meer informatie?
Pasteuriseren - doe je zo!
Overweeg om het colostrum te pasteuriseren als er op het bedrijf infectieziekten aanwezig zijn. Het colostrum wordt gedurende 60 minuten verwarmd tot maximaal 60°C in een gekalibreerd systeem. Bij hogere temperaturen kunnen antistoffen worden afgebroken en bij minder dan 60 minuten kan het zijn dat er te weinig kiemen zijn afgedood.
Hoe en wanneer moet u biest pasteuriseren? Professor Bart Pardon van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, legt het u uit in 3 minuten.
-
BE-CAT-0104-2024-11-2024