Skip to main content

Veel runderen komen in contact met dit virus vóór ze 2 jaar oud zijn. Pinkengriep is seizoensgebonden, de infecties komen vooral in de herfst- en wintermaanden voor.

Hoe moet je pinkengriep of kalvergriep voorkomen?

Bij de ontwikkeling van pinkengriep spelen meerdere factoren een rol. Daarom is het belangrijk om zowel de infectiedruk in de stal te verlagen als de weerstand van de kalveren verhogen.

Koeien in de wei

Verhoog de weerstand door vaccinatie tegen pinkengriep.

Vaccineer kalveren intranasaal kort na de geboorte. Vaccineer alle kalveren en niet enkel tijdens de winterperiode, zo blijft de infectiedruk laag. 

Wanneer jonge kalfjes onder de huid worden gevaccineerd, is het mogelijk dat de afweerstoffen uit de biest het aanslaan van de vaccinatie (of de werking van het vaccin) verhinderen. Dit kan je voorkomen door een vaccinatie in de neus. Intranasale vaccinatie stimuleert de lokale afweer ter hoogte van de slijmvliezen in de neus-, keelholte, en de luchtwegen.

Volg op met een vaccinatie per injectie op latere leeftijd. Door de intranasale vaccinatie op te volgen wordt er een langdurige bescherming bekomen.

Vaccineer de moederdieren tijdens de droogstand. Wanneer je koeien tijdens de droogstand vaccineert, krijgen de pasgeboren kalveren specifieke antistoffen tegen BRSV mee via de biest. Door de moederdieren te vaccineren zijn ze zelf ook beschermd en daalt de virusverspreiding en de infectiedruk.

Bespreek met jouw dierenarts een vaccinatieschema op maat van jouw bedrijf.

Verhoog de weerstand door een goed biestmanagement.

Aangezien kalveren geboren worden zonder antistoffen, is het belangrijk dat ze snel en voldoende afweerstoffen uit de biest opnemen.

Verlaag de infectiedruk.

  •      Huisvest de kalveren afzonderlijk van de moederdieren, zo daalt de infectiedruk voor de kalveren.
  •      Optimaliseer alle andere parameters die invloed hebben op luchweginecties (zoals stress, klimaat, voeding ...)


BE-CAT-0029-2025-03-2025