Skip to main content

Niet 100% worm-vrij

Runderen en kleine herkauwers zoals schapen hoeven niet 100% vrij te zijn van maagdarmwormen. Een bepaalde mate van besmetting zorgt voor immuniteitsopbouw zonder dat de gezondheid, de melkproductie en de groei achteruit gaat.

Een goede ontwormingsstrategie berust op verschillende pijlers:

Een goed werkend ontwormingsmiddel en de correcte toepassing daarvan, diagnostiek en weidebeheer.

koe in de stal met mensen

Koeien ontwormen bij het opstallen? Tankmelkonderzoek brengt inzicht.

Het opstallen is een ideaal moment om een maagdarmwormbesmetting in kaart te brengen en te behandelen waar nodig. Tankmelkonderzoek voer je dan ook best uit op het einde van het weideseizoen, bij het opstallen. Het resultaat geeft een inschatting van de besmettingsgraad op bedrijfsniveau.

INTERPRETATIE RESULTATEN

ODR*<0,5: Er zijn nauwelijks wormen aanwezig. Er hoeft niet behandeld te worden.

ODR 0,5-0,8: Er is waarschijnlijk een effect op de melkgift, op de weerstand en op de gezondheid van de koeien. Het kan nodig zijn om specifieke diergroepen te behandelen.

ODR>0,8: Er is sprake van minimum 1 kg/koe/dag melkverlies als gevolg van de besmetting. Om productieverliezen en gezondheidsproblemen te voorkomen is behandeling noodzakelijk. Een behandeling van het volledige koppel kan nodig zijn.

ODR*: Optische densiteitsratio

ODR onderzoek

Via ODR-onderzoek kom je te weten of jouw dieren worminfecties opliepen tijdens het weideseizoen en hoeveel melk je hierdoor verliest. Zo kan je samen met jouw dierenarts beslissen of behandelen nodig is. Meer weten over ODR-onderzoek? Dr. Jo Maris, dierenarts bij Boehringer Ingelheim legt het je haarfijn uit in deze video.

Dr. Jo Maris

Jongvee ontwormen bij het opstallen? De pepsinogeentest geeft inzicht.

Ook bij jongvee is het einde van het eerste weideseizoen een ideaal moment om de ernst van de infectie in kaart te brengen en te ontwormen waar nodig. Maagdarmwormen beschadigen het maagslijmvlies waardoor er pepsinogeen vrijkomt in de lebmaag. Dit pepsinogeen komt ook in het bloedserum terecht en kan daar opgespoord worden door de pepsinogeentest. Het resultaat geeft informatie over het wormcontact tijdens het afgelopen weideseizoen. 

interpretatie van de pepsinogeentest

Jongvee ontwormen tijdens het weideseizoen? Een eitelling helpt bij de beslissing.

Voor een optimale immuniteitsopbouw moet jongvee in het eerste weidejaar een lichte wormbesmetting doormaken. Tijdens het eerste weideseizoen brengt een eitelling tussen 6 en 10 weken na het inweiden de ernst van de worminfectie in kaart. Mede op basis van het resultaat wordt beslist of ontwormen nodig is.

Koe op de wei

Laat enkele dieren onbehandeld (Refugia)

Door enkele dieren niet te ontwormen 3%-5%, blijft er een populatie wormen bestaan die niet in aanraking komt met ontwormingsproducten en dus ook geen resistentie kan ontwikkelen.

koeien op de wei

Weidebeheer Tips !

- Maai voor het begin van het weideseizoen. Zo worden de larven blootgesteld aan zonlicht en droogte. Dit verlaagt de weidebesmetting omdat de larven sterven.

- Maai regelmatig. Lang gras creeërt een vochtig microklimaat waarin parasieten gedijen. 

- Weid regelmatig om (bijvoorbeeld om de 8 weken). 

- Hou het weideseizoen voor jongvee kort. Hoe later de kalveren naar buiten gaan, hoe minder ze zich besmetten. 

De ontwormingsstrategie is bedrijfsafhankelijk, kan jaar na jaar verschillen en wordt bepaald in overleg met de bedrijfsdierenarts.

BE-CAT-0116-2024-01-2025